door Erna 

augustus 16, 2024

Het voelde als eeuwig, maar na lange dagen wachten kwam de backpack samen met zijn toenmalige vriendin, terug uit El Salvador.

Ik pakte zijn backpack samen met haar uit. De spullen van onze overleden Gerben gingen door onze handen, niet te beseffen.
Bij vrijwel elk kledingstuk wist ik nog het moment dat hij het droeg. Ook de kleding die hij droeg tijdens het dodelijke ongeluk hield ik in mijn handen.
Het was op dat moment het enige tastbare wat ik van hem had, want we waren nog in afwachting van zijn repatriëring.

Wie mij volgt weet dat onze zoon Gerben in augustus 2018 overleed in El Salvador, aangereden door een dronken automobilist.

Deze backpack van Gerben werd in de loop van de jaren steeds belangrijker voor mij:

-De backpack die Gerben van ons kreeg na het slagen voor zijn sportopleiding.

-De backpack die staat voor nabijheid van onze sportieve Gerben.

-De backpack die mij gegund is door zijn toenmalige vriendin.

-De backpack waar ik de pelgrimstocht Walk of Wisdom mee liep.

-De backpack die staat voor draagkracht en veerkracht.

-De backpack die mij ook veel troost brengt.

Afgelopen jaar hebben we de keuze gemaakt om mee te werken aan de documentaireserie van Break Free van BNN/VARA. Ga ik dan deze voor mij belangrijke backpack meegeven aan zijn vriend die de reis opnieuw gaat maken? 

Het zou natuurlijk bijzonder zijn dat hij Gerbens rugzak daar draagt. Durf ik het risico te nemen dat deze backpack, van grote emotionele waarde, als bagage bijvoorbeeld zoekraakt onderweg naar El Salvador? 

Het was een enorm dilemma, maar ik heb de juiste keuze gemaakt.

Donderdag 5 september 2024, 2020 uur NPO

Over de auteur

Erna

Door het wandelcoachen laat ik mensen ervaren en ontdekken dat wandelen in de natuur helpt bij de verwerking van een schokkende gebeurtenis. Door de associaties die gemaakt worden met de natuur krijgt men inzicht en begrijpt men zichzelf beter. Mensen leren met de gebeurtenis om te gaan, krijgen weer energie en meer vertrouwen in de toekomst.