Wie ben ik?

De wandelstap.nl

Erna Eskes

Mijn verhaal

Mijn voornaam Erna is kort evenals mijn achternaam Eskes, maar mijn lijst met werk- en levenservaring is dat zeker niet. Ik ben getrouwd en heb een prachtig gezin. Na wat omzwervingen ben ik weer in de Achterhoek beland, Doetinchem. Het is alweer 61 jaar geleden dat ik daar geboren ben en dat klinkt lang geleden, maar dat valt reuze mee. Voor mij lijkt dit pas 51 jaar geleden. Kortom, ik voel me fit en energiek.

Dat heeft ook zo zijn nadelen, vooral als ik weer eens te enthousiast, te ver van huis gewandeld ben. Ik kan zo door de bossen dwalen en genieten van de omgeving en de natuur, dat ik vergeet mij te oriënteren. Inmiddels ben ik blij met Google-maps om weer relaxed thuis te kunnen komen. Soms moet ik over sloten en andere hindernissen. Dat typeert wie ik ben. Geen oordeel hebben, maar oplossingen zoeken. Als het kan met humor, maar als het nodig is door stil te staan, te oriënteren en weer een pad kiezen.

Soms is stilstaan even goed...

Ook ik stond in mijn leven wel eens langer stil dan ik wilde en daar is niets mis mee, maar te lang stilstaan brengt je niets. Afscheid nemen, keuzes en veranderingen horen bij het leven. Of dit nu is in je dagelijkse werk of in je leefstijl.

Ik hoor bij die mensen die als ze te weinig bewegen en veel achter de computer zitten hun kleding "ineens" niet meer past. Futloos op de bank hangen gaat dan geen verandering in gang zetten. Na sportscholen en hardloop pogingen staakte ik mijn strijd om dit te moeten kunnen. Ik herontdekte dat wandelen een prima manier is om mij fit en energiek te voelen.

#eskesvlag

Een ingrijpende gebeurtenis zette mijn leven en dat van mijn gezin volledig op de kop. Onze zoon verongelukte tijdens zijn backpackreis. Ik kwam met een schok tot stilstand en moest een weg vinden om met het enorme gemis om te gaan. Ik dacht dat ik dit nooit zou kunnen en het was  hard werken. Ook voor veel mensen om mij heen. Ieder op zijn eigen wijze en tempo. Het wandelen hielp mij om iets te kunnen ontspannen.

Mijn wereld stond op dat moment stil, maar door te blijven wandelen in de natuur heeft het mij en ook mijn gezin geholpen om in beweging te komen en hebben we onze weg weer gevonden. Lees ook eens mijn beklimming. Ondanks het gemis kunnen we weer genieten. Mijn overtuiging dat wandelen in de natuur heel effectief is, werd ook nu weer bevestigd. Ik werd hierdoor nog meer gemotiveerd om ook anderen dit te laten ervaren. 

Na de opleiding tot wandeltrainer ben ik begonnen met het geven van wandeltrainingen. Mijn enthousiasme tijdens deze trainingen werd opgemerkt en daardoor word ik door sportverenigingen gevraagd om ook bij hen trainingen te verzorgen. Heerlijk, sportief, gezellig en gezond. Toch had ik het gevoel dat ik méér voor anderen zou kunnen doen.

Ik zag een kans om me weer meer te gaan richten op het begeleiden en coachen van mensen. Een mooie mogelijkheid om mijn veelzijdigheid te kunnen gebruiken en meer mensen op weg te helpen. Tijdens een wandeling hakte ik de knoop door en besloot de opleiding tot Wandelcoach te volgen. Een verandering in mijn leven, die mij veel gebracht heeft.

Wandelen brengt verandering 

"Mijn Visie

Meer bekendheid en het delen over de positieve effecten  van het wandelcoachen in de natuur bij het verwerken van een (schokkende) gebeurtenis. Tevens de benadering  Positieve Gezondheid. 

"Mijn Missie

Door het wandelcoachen laat ik mensen ervaren  en ontdekken dat wandelen in de natuur helpt bij de verwerking van een (schokkende) gebeurtenis. Door de associaties die gemaakt worden met de natuur krijgt men inzicht en begrijpt men zichzelf beter. Mensen leren met de gebeurtenis om te gaan, krijgen weer energie en meer vertrouwen in de toekomst. Er gaat een preventieve werking door de insteek vanuit Positieve Gezondheid. 


Mijn ervaring

In mijn jeugd was ik graag in de natuur. Heerlijk, de wind in mijn gezicht, de zon op mijn huid en ik genoot van het avontuur tijdens de wandeltochten op vakantie. Wandelen speelde altijd een belangrijke rol, maar ik raakte het een beetje kwijt door mijn drukke bestaan. Tijdens mijn loopbaan heb ik verrassende keuzes gemaakt, zo begon ik lang geleden als l.l. verpleegkundige binnen de GGZ en werk ik tegenwoordig naast De Wandelstap als kwaliteitsmedewerker en klachtenfunctionaris in de ouderenzorg. 

Daar tussenin ervaarde ik hoe het is om als moeder het werk te kunnen combineren met een gezin. Een hele uitdaging.
 Ik startte een eigen praktijk als pedicure en na ruim 10 jaar en heel veel voeten verder besloot ik weer meer te gaan wandelen. Dat zette een verandering in gang. Ik ging werken als hulpverlener bij Slachtofferhulp Nederland en kwam daarnaast weer te werken binnen de GGZ, nu als management assistente. En terwijl ik daar werkte, groeide mijn hobby wandelen uit tot een leefstijl.

Het wandelen helpt mij bij het maken van keuzes. Ik maakte daardoor de stap naar een leidinggevende functie. Ondanks dat ik mijn talenten hier goed voor kon gebruiken, merkte ik ook dat ik nog iets miste. Ik wilde mijn passie voor het wandelen meer gaan delen. Hierdoor ontstond inmiddels ruim acht jaar geleden De Wandelstap.
Inmiddels begeleid ik niet alleen groepen of coach ik mensen individueel, ik bezoek ook bedrijven, geef lezingen en anticipeer mee in diverse werkgroepen/leernetwerken op gebied van wandelen en/of coachen en schreef mij in bij de KVK

Kernwaarden Erna

-Authenticiteit - Enthousiasme - Verbinding - Zorgvuldigheid - Efficiëntie -

Groei - Empathie - Integriteit

Geert,

62 jaar 

coaching Burnout

Via via kwam ik in contact met Erna omdat ik met een burn-out thuis zat. Ik wist totaal niet wat ik mij moest voorstellen bij wandelcoachen maar stond wel open om te zoeken naar een vorm voor mijn herstel.


Met mijn Achterhoekse nuchterheid ben ik het traject ingestapt. Verrassend was dan ook dat bij de eerst sessie al de natuur en beleving zo dicht bij elkaar lagen en deze in elkaar overgingen. Gaandeweg kom je al wandelend en pratend met behulp van de natuur erachter waar je mogelijkheden liggen.

voormalig Teamleider

Slachtofferhulp

Erna haar kwaliteiten t.a.v. de hulpverlening is dat ze goed kan observeren en reconstrueren en ze heeft respect voor de cliënten. Erna kan echt luisteren zonder invullingen of aannames.

Ze is in staat om dat wat ze ziet bij een ander te verwoorden en heeft het lef om vragen te stellen. Dat schept een gevoel van veiligheid en ruimte waardoor ik mij door haar zou laten coachen.Eddy en Margreet 57 jaar / 54 jaar

sportief wandelen

De training verrast ons elke keer weer. We starten op diverse locaties en daardoor elke week een andere route en andere uitdaging. Erna zet de training zo op dat er voor elke deelnemer een uitdaging in zit.


Wij wisten ook niet dat je met hindernissen die je onderweg tegenkomt leuke oefeningen kunt doen. Je kunt het zo zwaar maken als je zelf wilt. Er moet niets, maar Erna weet je wel te motiveren om er het beste uit te halen. We komen elke maandagavond weer heerlijk fris en voldaan thuis.

Mijn deskundigheid

Ik rondde met succes de post-HBO, CRKBO-geregistreerde Wandelcoach Opleiding® van Het Coach Bureau af. Daarnaast ben ik gediplomeerd Allround Wandeltrainer AWI3 en Fitstapcoach, aangesloten bij Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWbN). Ik volg regelmatig na- en bijscholingen, zoals in 2022 Wandelcoachen bij Rouw en Verlies. Ik ben aangesloten bij Nederlandse Vereniging voor Natuurcoaches (NVNC)Na het volgen van de opleiding binnen Slachtofferhulp Nederland volgde ik meerdere trainingen zoals (groeps)opvang bij schokkende gebeurtenissen, rouw- en verliesverwerking, huiselijke geweld en zedenzaken. Ik ben gediplomeerd Pedicure en Sportmasseur (NSF). Voor het begeleiden van groepen gebruik ik mijn kennis uit de afgeronde opleiding HBO Middle Management en mijn ervaring met coachend leidinggeven.

Neem vrijblijvend contact op of meld je aan