Toen Gerben net overleden was, kon ik er bijna jaloers op zijn, op een bermherdenkingsplekje in de buurt voor een verongelukte, vaak jonger verongelukt persoon.
Die van Gerben was ver weg, ergens in El Salvador en wat zou ik graag met dierbaren om mij heen, naar zijn herdenkingsplekje gegaan zijn. Daar waar hij het leven liet. Zijn oorspronkelijke bermherdenkingsplekje (de blauwe paal) in El Salvador is er na bijna 7 jaar niet meer, zo bleek na de documentaire van Gerben Breakfree op NPO. Ik heb er vrede mee dat dit zo is.
Afgelopen week wandelde ik in de omgeving van mijn woonplaats en ik kwam 6 bermherdenkingsplekje tegen. De een nog mooier en uitgebreider dan de ander. Zo voorstelbaar en te begrijpen dat nabestaanden hier behoeften aan hebben en toch zie ik een dilemma, voor omwonende, voor woon-werkverkeer, voor wandelaars. Tijdens het Symposium: Paden van Rouw waar ik sprak over wandelcoachen bij Rouw en Verlies, werd ik me daar na een lezing over herdenkingsplekjes, nog meer bewust van. Want wat betekent dit voor de directe omgeving?
Daarbij de verkeersveiligheid nog niet eens genoemd., het leidt namelijk ook af.
Stel je voor je gaat naar je werk en bent getuigen van een vreselijk ongeluk, of het ongeluk gebeurt bij jou vlak voor de deur. Je hoort de klap. Iedere dag naar je werk of iedere dag als je de gordijnen open doet van je huis, kijk je op de foto(‘s) van de overledene(n).
Het zal niet voor iedereen zo zijn, toch zijn er omstanders die aan bermherdenkingsplekjes nare herinneringen hebben. Maar ook al ben je niet direct betrokken, je wordt dagelijks geconfronteerd met verdriet van een ander. Dat kan best ingewikkeld zijn, want ga je dat dan aangeven bij de nabestaanden, terwijl je het verdriet ook begrijpt?
Vaak begint een bermherdenkingsplekje met bloemen, soms veel bloemen en een paar kaarsjes en daar blijft het dan bij en in de loop van de tijd is er nog weinig zichtbaar, maar er zijn ook bermherdenkingsplekjes die in de loop van de jaren uitgroeien tot een ware bedevaartsoort; bloemen, foto’s, beelden, kaarsen en hele kerstversieringen en/of stellages.
Vind jij dat het moet kunnen als een bermherdenkingsplek uitgroeit tot iets groots, of na jaren nog steeds (groots) zichtbaar is?
Staat er een tijd voor wanneer iets opgeruimd moet zijn?
Kan dat, of is dat net als bij rouw, geen tijdslimiet voor mogelijk?
Vind jij dat je hier wat van kunt zeggen of moet je daar als buurt en omstanders maar mee dealen?
Ik vind het een lastige, jij?
#bermherdenkingsplekje #ongelukken #nabestaande #bedevaartsoort #Gerben #ElSalvador #omstanders
Gerben’s documentaire, Breakfree is nog altijd gratis terug te zien op NPO start.