Voor bedrijven

Steunpilaren

(Wandel-) Coaching voor bedrijven

 Zie jij jouw medewerker staan? 

Weet jij wat jouw medewerker, team of collega nodig heeft om met een schokkende gebeurtenis om te gaan?
Hoe zorg jij er voor dat er niemand onnodig uitvalt? Hoe zorg je voor het behoud van vitaliteit?

Kun jij als leidinggevende hier wat hulp bij gebruiken? 

Een schokkende gebeurtenis vraagt om goede begeleiding

Heeft iemand in jouw team of bedrijf een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt? Wil je graag tot steun zijn? Merk je dat het gevolgen heeft voor de onderlinge relaties of samenwerking binnen het team? Of vindt je team, je vrienden of je collega's het erg lastig om met de situatie om te gaan.

In zo'n geval is het waardevol mijn expertise in te huren en om eventueel een (wandel-)coaching in te zetten, individueel en/of als groep. Ook een voorlichtingsbijeenkomst kan zeker helpend zijn. 

Herken je dit? 

Je wandelt, fietst of stapt net een lift in. Je zag je collega of bekende die net iets schokkends heeft meegemaakt aan je voorbij gaan. Te laat bedenk je: Had ik niet moeten stoppen, had ik meer kunnen zeggen dan een korte groet?  Wat had ik dan moeten zeggen of vragen?  Je realiseert je dat pas later, de ontmoeting overvalt je of komt net even niet uit. Kom er gerust op terug. De momenten dat iemand zich na het passeren alsnog omdraait op zijn weg, later alsnog even apt of belt, zijn enorm waardevol. Echt gezien worden helpt, ook als de betrokkene er op dat moment niet over wil praten. 


De wandelstap

-erna eskes-

"Ik kreeg alle ruimte van mijn werkgever, maar was dat ook wat ik nodig had?"


Hoe helder heb jij het?


De werkgever, het team, de vrienden of de familie hebben een belangrijke rol in het herstel.  Weet jij wat jij kunt doen om te helpen bij het herstel?
Uiteraard ben ik nog altijd dankbaar dat ik zoveel ruimte kreeg van mijn werkgever tijdens mijn proces. Ik werk er weer met plezier. Toch had mijn re-integratie soepeler kunnen verlopen. En ja inderdaad, het is onmogelijk met alles rekening te houden. Het bedrijf, het team moet draaien en de wereld van de familie en vrienden gaat door, maar weet jij ook wat er onder water afspeelt? Hoe de golven van verdriet komen en gaan. Weet jij hoe je er toch voor die ander kunt zijn en hoe je voorkomt dat er onnodig uitval is of dat er conflicten ontstaan? 

De wereld gaat door...
Een schokkende gebeurtenis is vaak de eerste dagen in een team, bij familie, vrienden of collega's het onderwerp van gesprek, maar er komt een moment dat iedereen graag weer "gewoon" verder wil en ook moet. 
Hoe help je die ene persoon, hoe help je jouw team of familie om er mee om te gaan?  Worstel jij of jouw team met de vraag:"Wat moet ik zeggen"? "Wat kan ik doen"? Of ben je misschien bang iets verkeerds te zeggen? Als je betrokken bent sla je de plank niet gauw mis, maar er is één ding wat je niet moet doen... 
Negeren en niets doen...
Toch gebeurt dit ook. Over het algemeen is een schokkende gebeurtenis geen onderwerp waar mensen het erg graag over hebben met de direct betrokkene(n) die nog verdrietig is (zijn).

In eerste instantie wordt er veel in en met de omgeving besproken en men voelt samen de onmacht. We willen nu eenmaal graag helpen. Het verlies heeft een impact voor iedereen. De manier van verwerken en de tijd die men nodig heeft verschilt. Als de tranen weg zijn is het verdriet niet verdwenen en er is altijd een grote verandering opgetreden.


Ben jij je hiervan bewust? 

Een groep zit gezellig bij elkaar. Jij komt binnen en het valt even stil. Iedereen verteld over zijn of haar weekend en dan ineens de onschuldige vraag aan jou: "Hoe was jouw weekend"? Een simpele vraag want de schokkende gebeurtenis is alweer even geleden. Toch kan het zomaar een worsteling voor je worden. Je wilt immers de sfeer niet bederven en je weet dat niet iedereen goed om kan gaan met jouw verdriet.

Vertel je nu wel of niet dat je de scheidingspapieren hebt getekend, je kinderen niet meer ziet of dat je een slachtofferverklaring hebt opgemaakt. Wie wil nu weten dat jij het hele weekend bezig bent geweest een urn uit te zoeken? Je voelt het verdriet opkomen, maar het voelt te onveilig. Kortom het leven van de getroffen persoon staat stil en de omgeving gaat in een razend tempo verder. Toch kun je als bedrijf, team en familie daar niet altijd rekening mee blijven houden. Dat hoeft ook niet! Wat kun je wel doen? 

Wat kun je doen? 

Non verbale communicatie zoals een knipoog, de schouderklop kan meer doen dan woorden. Je kunt je vast voorstellen dat het naar is om te zien dat iemand jou en je verdriet ontwijkt. Soms komt een gesprek niet uit of wil de persoon in kwestie er niet over hebben, maar je hoeft niet altijd wat te zeggen. Een blik van: "Ik zie het, ik zie jou" doet wonderen. Een klein gebaar met ontzettend veel waarde. Wil jij ook weten op welke momenten dit belangrijk is en hoe je dit en andere lastige momenten kunt aanpakken? 

Ruimte geven aan verdriet...

Manu Keirse, hoogleraar verlies

In een bedrijf (team) waar medewerkers kunnen omgaan met verdriet en er ruimte voor maken, heerst verbondenheid. Daar gaan mensen gezond met elkaar om, is minder verzuim en wordt winst gemaakt, in meer dan één opzicht.

De 7 lessen van Manu Keirse:

1. Rouwen is normaal gedrag van normale mensen
2. Luisteren is helend
3. Werken is heilzaam voor iemand die rouwt
4. Verlies overleven is heel hard werken
5. Ruimte geven aan het verdriet helpt je als bedrijf verder
6. Iemand goed opvangen op de eerste dag is cruciaal
7. Meer leren over rouw is voor elke leidinggevende van belang

-Wat is er gebeurd?  -  Wat is er nodig? - Wat gaan we doen?-

Wat is er gebeurd?


Een medewerker in je team, een familielid of iemand in een vriendengroep heeft een ingrijpende gebeurtenis meegemaakt.

Een scheiding, een ongeluk, verlies van gezondheid, of een overlijden. Allemaal ingrijpende gebeurtenissen met altijd een stukje verlies-en rouwverwerking. 
Is iedereen met stomheid geslagen?


Wil je iets kunnen betekenen? Wil je helpen? Zie je dat je team worstelt om ermee om te gaan en heeft dit gevolgen voor de sfeer of samenwerking?
Wacht niet. Hoe eerder we dit oppakken hoe beter het resultaat. 



Wat is er nodig?

 

 Alle betrokkenen hebben hetzelfde meegemaakt of gehoord, maar ervaren het verschillend. Ieder heeft zijn eigen tempo en reageert anders op een schokkende gebeurtenis. Waar zit de gemeenschappelijke deler en waar kun je elkaar ondersteunen? 


Na een korte inventarisatie maak ik een plan van aanpak. Samen kijken we naar de mogelijkheden en naar wat jullie belangrijk vinden. Wat is er nodig om het voor alle partijen makkelijker te maken? Door met het team, de familie of vrienden (bij voorkeur in de natuur) aan de slag te gaan, komt er ruimte voor ontspanning en verbinding. 


Wat gaan we doen?

 
We gaan ons samen verdiepen in wat er aan kennis is over bijvoorbeeld "Rouw en Verlies". Wat leeft er binnen het bedrijf/team en wat zijn de vragen? Ik sta open voor alle persoonlijke vragen over mijn eigen verlieservaringen als dit helpend is.

Kennisoverdracht kan door middel van een lezing, informatiebijeenkomst of tijdens het wandelcoachen.
 In de natuur gaat het praten en ook het luisteren als vanzelf omdat je niet in een afgesloten ruimte zit en elkaar niet perse hoeft aan te kijken. 
Er kan en mag gelachen worden en er mogen zonder dat het ongemakkelijk wordt stiltes vallen. Vooral het echt luisteren naar elkaar, weten wat er in die ander omgaat, zal enorm helpend zijn. Niet zwaar maar geeft juist verlichting.

Help elkaar helpen!


Wil jij die ander echt kunnen helpen? Wil je weten hoe? Maak jij straks de verbinding? Durf jij humor te gebruiken? 
Laat mij helpen om dit op te pakken. Ook uitvaartbegeleiders die zien dat de nabestaanden een duw in de rug kunnen gebruiken na de uitvaart, maar dit niet langer kunnen oppakken. 

Neem contact op zodat we samen kunnen bespreken wat ik voor jouw bedrijf, team kan doen.  Mijn persoonlijke verhaal en ervaringen deel ik als het helpend is. Ik sta open voor alle vragen over groot verlies.  

Willen jullie er klaar voor zijn als je collega, teamlid weer mee gaat draaien? 

Wil je iemand een duw in de goede richting geven?
Wacht niet te lang en voorkom onnodig onbegrip en verdriet!

Het is altijd maatwerk
- een dag of één dagdeel "De hei op" of "Het bos in" -
- overdag - avond- weekend-
- indien gewenst volledig verzorgd - lunch - diner


Nadat we de mogelijkheden hebben besproken, maak ik vrijblijvend een offerte op. Ik schakel altijd snel. Hoe eerder we kunnen starten, hoe beter het resultaat. Het wandel-coachtraject in welke vorm dan ook is altijd een goede investering in de toekomst.  

Help elkaar helpen. De schokkende gebeurtenis is al erg genoeg.
Het wandel-coachen brengt verandering en de natuur doet de rest

Neem vrijblijvend contact op of meld je aan