door Erna 

december 6, 2022

In de afgelopen periode startte ik weer nieuwe wandelcoachtrajecten rondom verliesverwerking. Niet vreemd deze donkere dagen voor de kerst zijn extra lastig, want hoe druk ben jij in deze decembermaand?

Het eerste jaar na het overlijden van onze zoon zat ik in deze maand met stille verstand te kijken naar de wereld die in een razend tempo doorging met voor mij ogenschijnlijk onbelangrijke zaken rondom de feestdagen. Tijdens het wandelcoachen de afgelopen dagen blijkt dat meer mensen dit zo ervaren en het juist in deze drukke periode lastig vinden om hulp te vragen aan hun omgeving.

Natuurlijk mist men de dierbare extra tijdens de feestdagen, maar de dagen ervoor kunnen vele malen zwaarder zijn. Door de zoetsappige berichten op sociale media, de tv beelden, radio-spots en muziek over hoe het gezellig met kerst kan en moet zijn, kun je er ook bijna niet omheen. En dan niet te vergeten de te ontvangen kerstkaarten met "Prettige Kerstdagen en Gelukkig Nieuwjaar", verstuurd omdat iemand deze nu eenmaal altijd met liefde zo verstuurd. Het kan je echt verdrietig maken als er niet kort aandacht aan het verlies besteedt is en het verlies eigenlijk niet erkend wordt.

Ook nu zie ik mensen zich drie slagen in de rondte werken, eerst Sinterklaas en als dat zo goed als voorbij is kondigt kerst zich alweer aan. Kerstboom halen, uiteraard nieuwe kerstprullaria. Nog te bedenken hoe het kerstmenu eruit zal zien, ook nog even helpen als ouder op school, of ideeën uitwerken voor de kerstborrel op het werk. Er moeten nog boodschappen gedaan worden. En ook dat nog, we hebben niets om aan te trekken.

Gelukkig ben ik al vele stappen verder in het rouwproces, maar voor iedereen die dat niet is zou ik willen vragen aan alle rennende regelaars; “Vergeet de rouwende niet in de dagen vóór de feestdagen”. Met de kerst zelf is het vaak wel geregeld. Misschien kan het allemaal wat minder waardoor er juist nu meer tijd is voor nabestaanden in de voor hen soms gitzwarte donkere dagen. Aandacht juist in deze weken en dat geldt zeker ook voor werkgevers, kan helpen dat de rouwende met kerst wel de energie heeft om een beetje te kunnen genieten en daarmee de omgeving ook.

Fijne aanloop naar de feestdagen!

Over de auteur

Erna

Door het wandelcoachen laat ik mensen ervaren en ontdekken dat wandelen in de natuur helpt bij de verwerking van een schokkende gebeurtenis. Door de associaties die gemaakt worden met de natuur krijgt men inzicht en begrijpt men zichzelf beter. Mensen leren met de gebeurtenis om te gaan, krijgen weer energie en meer vertrouwen in de toekomst.

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}